Veganský Chocholate-chip-banana-bread-pudding Pie aneb delší název to už mít nemůže

Kdo mě znáte, víte dobře, že kromě jógy, tance a tvorby jsem naprosto nevyléčitelný nadšenec do jídla, a to zdravého, veganského a (přiznejme si to) hlavně sladkého.

To je jeden z důvodů, proč jsem pro vás na minulém workshopu Jógy, mandal a vegedobrůtek připravila něco, co se jen těžko popisuje slovy, ale i přesto to má slov v názvu hned několik.

Čas na hádanku: Chutná to jako božská, mazlavá, banánovo-čokoládová žemlovka. Je to veganské, bez přidaného cukru a snadno upravitelné i na bez lepku. Zbavíte se díky tomu zralých banánů, které už nikdo nechce jíst. A je to až absurdně snadné a rychlé na přípravu. CO TO JE?

V Americe tomu říkají Chocolate-chip-banana-bread-pudding Pie a je to pěkná prasárna. Já vám přináším lehčí, nepřeslazenou, veganskou verzi, kterou ocení zejména milovníci čokolády, banánů a mazlavých dezertů.

Takže tu to máte. Recept na můj milovaný ultra-působivý dezertík.

Rychlý nákupní seznam

  • 1/2 balení celozrnného toastového chleba Olz (nebo celé balení menšího toasťáku)
  • 1l ovesného mléka (či jiné rostlinné)
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 zralé banány
  • skořice
  • vanilka / vanilkový extrakt (není nutné)
  • javorový / datlový / čekankový sirup (není nutné)
  • 2 tabulky hořké veganské čokolády

Tipy a triky

Zkuste prémiový pudink s pravou vanilkou místo takových těch klasických umělých. Postačí i kombinace 3 lžic škrobu a pravé vanilky či vanilkového extraktu.

Ovesné mlíčko doporučuju, páč je slaďoučké samo o sobě. A levňoučké. Zajděte do DM, Lidlu nebo do Billy a máte vyhráno.

Banány, banány. Rychle se koupí a často zhnědnou dřív, než se na ně člověk podívá. Jakmile se vaše milované banány dostanou do fáze, kdy se vám je už nechce jíst, nenechte je zetlít a hoďte je do mrazáku. Rozmražené zralé banány se do mazlavých dezertů, jako je tento, hodí jako hrnec víte kam.

Jste-li ošlehaní zdravojedlíci, zkuste tam místo sirupu rozmačkat pár datlí, anebo to klidně neslaďte vůbec. Banány a čokoláda jako sladítka totálně stačí.

Na čokoládě nešetřete. Udělejte si radost a hoďte tam hořkou čokoládu o alespoň 70% kakaa a s co nejmenším podílem cukru. Dneska už všudemožně seženete lahodné veganské čokolády slazené kokosovým cukrem nebo stévií. Pokud to nechcete moc řešit, doporučuju čokošku Meybona z Albertu (72%). Ale jste-li totálně bezcukernatí straight-edgáci, mrkněte do zdravé výživy. Vivani bude vždycky božská volba.

Pečivo tvoří základ tohoto dezertu, takže sáhněte po něčem, co se s celozrnnou moukou aspoň potkalo, ideálně i dalo do řeči. Vaše tělo vám bude vděčnější za celozrnnou mouku víc než za bílou, až do sebe ten celý pekáč naklopíte.

Jak na to?

Ve veliké míse řádně smíchejte následující záležitosti:

  • 1l rostlinného mlíčka (kousek si nechte stranou na rozmíchání pudinku)
  • 1 balíček vanilkového pudinku (rozmíchejte ho ve zmíněném kousku mlíčka a pak teprv vlijte ke zbytku, abyste se vyhnuli cuckům)
  • 1/2 lžičky skořice (nebo celou! Jestli jako já milujete skořici nadevše, pojďme udělat skořicový funclub a popovídat si o tom, že skořice patří jak na banány, tak na batáty!)
  • 1/2 lžičky bourbonské vanilky či tekutého extraktu (tato položka je pro fajnšmekry, co tam tu pravou vanilku chtějí dostat stůj co stůj)
  • dle velikosti cca 4 rozmačkané zralé banány (zde uplatníte ty nahnědlé banány, které vám tlejí v kuchyni a nikdo je nechce, anebo rozmražte ty z mrazáku, viz TIPY A TRIKY výše)
  • dle vaší chuti cca 1/3-1/2 hrnku sirupu / datlí (nebo se na další přislazování vyprdněte)

Jakmile máte smícháno, odložte stranou a zapněte si troubu na svou oblíbenou dezertní teplotu. Já jedu vždy na 180° ale prosím vás, s láskou respektujte svou vlastní troubu a své vlastní zkušenosti.

Následně nakrájejte na cca 2-3cm kostičky 1/2 balení většího celozrnného toastového chleba anebo skoro celé balení toho klasického malého. Uvidíte, kolik toho bude a jak velký máte pekáč – nasypte to tam na sucho a máte jasno.

Přihoďte kostičky chleba do tekuté směsi, promíchejte a nechte plně nasáknout. V případě toastového chlebu bude během 5 minut nasáknuto. Tužší pečiva mohou trvat i 15min.

Mezitím nakrájejte na náhodně malé kousky 1 až 2 tabulky hořké čokolády dle vlastního výběru a dle úrovně vaší čoko-závislosti. Já tam většinou hodím tak 1,5 tabulky. Něžně přimíchejte čokoládové kousíčky do hotové směsi a máte připraveno.

Toto je moment na konzistenční kontrolu: mělo by to být slizoučké, čvachtavé. Bahýnko nebo trocha tekutiny na dně vůbec nevadí – vše se upeče a po vychladnutí zatuhne.

Je-li vaše směs moc suchá, přilejte mlíčko. Jestli příliš plave v tekutině, přihoďte kostičky chleba a nechte donasáknout.

Celou tu nádheru přečvachtněte do pekáče nebo zapékací misky a hoďte do trouby. Na 30-40 minut to nemusíte vůbec kontrolovat.

Finále je na vás. Po cca 40 minutách mrkněte, jak vypadá povrch, jestli je dle vašeho vkusu dostatečně vypečený. Já to ráda lehce přikřuplé, takže to tam většinou nechám ještě dojít do 50 min a někdy i hodinku. Chcete-li mít dezert hodně čvachtavý a po křupavé krustičce netoužíte, po 40 minutách to vytáhněte a neřešte to. Upečené to je.

A máte hotovo!

Nádhera tohoto dezertu je v tom, že se to fakt prakticky nedá zkazit. Možná vám to dá 2-3 pokusy, než najdete svou oblíbenou konzistenci, která je tak akorát křupavo-mazlavá. Ale chutnat to bude vždycky božsky. A syrové to nebude nikdy, protože tam není nic, co by syrové být mohlo. Dyť je to jen pečivo v mlíce s pudinkem.

Přeju dobrou čvachtochuť a těším se nejen na příští workshop, ale i na všechny ty veganské dobroty, co s vámi zdá se odteď budu sdílet.

ivous