5 ingrediencí a máte to nej ovesné mlíko (oveslíko!)

Tak jsem objevila veganskou Ameriku. Domácí výroba vegan mlíčka vede na plné čáře: pochutnám si, ušetřím a dost výrazně zredukuju odpad.

Koupené vegan mlíčko

Že prý vegan mlíčka jsou drahý.

Moje osobní zkušenost? Nejlevnější fajnové slaďoučké oveslíko jsem zatím našla v DM za 35Kč litr, případně Lidl za 39Kč. Oboje bez cukru a chemie.

Je to drahý? Záleží samozřejmě na tom, jak vypadá vaše každodenní spotřeba na kašičky, pudinky, čekankové kávičky a další dobrůtky. Když vypadá jako ta moje, tak se to docela rychle nasčítá. A to máte nejen peníze, ale hlavně těch vyhozených kartonů!

Když si ještě ke všemu chce člověk skutečně pochutnat, jako třeba na Nemlíku (a nechat si krásné skleněné lahve na další použití!), dá za to už docela ranec.

Takže za sebe musím uznat, že jo, vegan mlíčka nejsou ta nejlevnější volba na každodenní kašičkování a kávičkování.

Co na to domácí výroba?

Nu, zkusila jsem. Experimentovala jsem. Bylo to intuitivní. Jednoduché. Nedalo se to zkazit. Výsledek byl vždycky nejen levný, ale hlavně chuťově plný, úchvatně krémový a za mě rozhodně lepší než cokoli koupeného.

  • Cena bezkonkurenční oproti koupenému. Ovesné vločky, kokos i něco na oslazení koupíte raz dva, a často dost levně, v kterémkoli obchodě.
  • Chuť skvostná. Sladká, plná, krémová, uspokojivá. Chvílemi pro mě bylo až děsivé, jak moc jsme se v experimentování s poměry sem tam trefili do chutě kravského mléka. O to mě osobně skutečně nešlo, ale někdo to třeba ocení.
  • Využití nepřeberné. Naředíš víc, máš haldy výborného mlíčka na vaření a do nápojů. Naředíš málo, máš luxusní smetanu, která díky škrobu z vloček bombasticky zachušťuje polévky a omáčky. Z výroby mlíčka ti zbyde supr hmota jako základ na kaše, sušenky, palačinky nebo třeba do smoothie.
  • Dá se na to jít eko! Nakup suroviny bez obalu a ušetříš spoustu odpadu.

Nějaké nevýhody?

  • Potřebuješ něco málo vybavení na výrobu

Bez dobrého mixéru to nepůjde tak hladce. Kvalitní mixér rozemele vše do jemna, a tak ti zaručí, že využiješ maximum hmoty na mlíčko a zbyde méně odpadu (ale to taky pak znamená méně sušenek, takže kdo ví, jestli tohle je nevýhoda). Každopádně potřebuješ alespoň nějaký mixér.

Plus je potřeba přes nějakou prodyšnou látku přecedit rozmixovanou směs, takže buď veeelký (a čistý) bavlněný kapesník, anebo si pořídit za cca 50-60Kč speciální pytlíček na výrobu rostlinného mléka (mrkni třeba na Biooo, Grizly anebo Econea.

  • Chce to trochu plánovat a věnovat pak cca 30-60min dojení pytlíku

Je potřeba pár surovin namočit přes noc. To není žádná věda, ale už se mi stalo, že jsem zapomněla :D.

A pak, když se ráno dojí pytlík, chvilku to zabere. Když se u toho člověk na něco kouká nebo si poslouchá podcast nebo audioknihu, ani nemrkne a je hotovo. Ale někomu to může připadat jako nevýhoda.

Pracné to není, jen to chce trochu času. Hodit vše do mixéru je celkem rychlé a bezbolestné, ale pak je potřeba vše přecedit přes zmíněný pytlíček, a to v závislosti na propustnosti pytlíčku a vaší rychlosti dojení může a nemusí být nadlouho.

  • Po mixování a dojení je třeba vše umýt

Počítejte t s tím, že mixováním a dojením pytlíčku se leccos zapatlá. Není to žádná tragédie, ale to je zkrátka součást ceny za to, že máte výborné a levné domácí mlíčko.

A teď už ten recept

Ingredience

Na ivousí oveslíčko budete potřebovat:

  • ovesné vločky a strouhaný kokos (poměr cca 2:1 do libovolné zavařovačky – já používám 0,5l sklenici)
  • něco na oslazení (doporučuju 4-5 datlí na 0,5l zavařovačku)
  • kešu oříšky (není nutné, verze pro gurmány 🙂 – plnou hrstku na zavařovačku)
  • pár kapek vanilkové esence (rovněž není nutné, ale dělá zázraky)
  • větší špetku soli

Pár tipů

Množství si stanovte sami. Z té mojí 0,5l sklenice udělám litr velmi chutného oveslíka, které hraničí se smetanou. Z větší sklenice dáte klidně i 2l klasického oveslíka anebo 1l smetany.

Jde o to cca dodržet poměr, ale vůbec se toho nebojte, protože ve všech experimentech, kdy jsem poměr jemně měnila, přidávala a ubírala oříšky a vanilku, to dopadlo úplně super 🙂

Na doslazení mě osobně vyhovuje 4-5 datlí na várku, ale věřte, že oveslíčko bude výborné i bez, anebo s jakýmkoli jiným sladidlem.

Kokos a oříšky pomáhají tučnější, plnější chuti, ale hlavně lehce omezí „mazlavost“ oveslíka – kdybyste to dělali jen z vloček, vytvoří se docela silný „hlen“, který se špatně cedí i přes koupený pytlíček.

Zkrácený postup

přes noc namočte suché ingredience, ráno rozmixujte s ochucovadly a dvojnásobným množství vody, přeceďte přes látku a máte to.

Detailní postup

Přes noc namočte vločky, kokos a případně oříšky, vše dohromady v 1 sklenici.

  1. Večer nasypte do zvolené sklenice vločky, kokos a oříšky v poměru 2:1:hrstka. Doporučuju sypat třeba 2 lžíce vloček, 1 lžíci kokos, pár oříšků… a vše opakovat, dokud nebude sklenice plná (nechte nahoře kousek místa).
  2. Zalijte pomalu a opatrně celou sklenici vodou tak, aby se dostala až dolů a vše se nasáklo.
  3. Přivřete víčkem (nebo čímkoli překryjte) a nechte to takto namočené přes noc, venku nebo v lednici

Ráno vše vykydněte do mixéru, přidejte vodu, sůl, sladidlo a případně vanilku a rozmixujte.

  1. Obsah sklenice hoďte do mixéru.
  2. Stejnou sklenici naplňte ještě 2x vodou a přilejte tuto vodu tamtéž – vymyjete tak zbytky a nespláchnou se zbytečně do dřezu.
  3. Přidejte dle osobní volby sladilo – 4-5 datlí, lžíci medu, pár lžiček kokosového cukru nebo sirupu, cokoli vám vyhovuje.
  4. Přihoďte větší špetku soli nebo dvě menší. To je jen na zvýraznění chuti, nebojte, nebude to slané 🙂
  5. Fajnšmekři přikápnou vanilku – 10-15 kapek ideálka.
  6. Rozmixujte do jemna.

Do džbánu / hrnce si připravte pytlíček a kousek po kousku přelévejte rozmixovanou směs přes látku. Podojte, co jde, a suchý zbytek plácněte někam vedle na talíř. Postupujte po malých dávkách, půjde to snadněji.

  1. Kousek směsi přelijte přes látku do hrnce / džbánu / jiné vhodné nádoby.
  2. Ručně vydojte z pytlíčku co nejvíc tekutiny, co půjde.
  3. Suchou směs kydejte vždy někam vedle na talíř pro další zpracování.

Jakmile máte přeceděno, ochutnejte kousek a řekněte si, zda chcete nechat takto smetanové oveslíčko, anebo ho chcete naředit. Když chci smetanu, nechám to tak. Když chci mlíčko, většinou přileju ještě 0,5-1l a vždy postupně ochutnávám, kdy mi to nejvíc vyhovuje.

Hotové mlíčko nalijte do uzavíratelných sklenic či lahví a skladujte v lednici.

Vše po sobě hezky ukliďte a zpracujte suchou směs – do kašičky, do smoothíčka nebo do bombastických sušenek (recept jindy).

A je to!

PS: Pro zvědavce zde přikládám fotonávod 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *