Přináším ti zázračný Shak Rasam neboli ayurvedský zeleninový džus – dle receptu od našeho Dr. Sharmy z Dharamshaly.
K čemu je Shak Rasam dobrý
Je to úchvatný, odlehčující, ale sytý pomocník hlavně protože:
- odlehčí stravu a pročistí trávení (super na podzimní detox!)
- doplní důležité vitaminy a minerály
- pomůže v prevenci i léčbě metabolických poruch (nadváha, obezita, diabetes, PCOD…)
- je to super zobání mezi jídly pro hladové Pitta osoby
Shak Rasam obsahuje hlavně hořkou chuť (Tikta viz 6 chutí dle Ayurvedy). Charaka hořkou chuť vysloveně doporučuje na metabolické poruchy a detox.
Hořká chuť očišťuje organismus od Amy (toxické, nadbytečné látky), protože vysušuje a otvírá kanály. Zároveň uklidňuje Pittu, takže působí proti zánětům a překyselení.

Jak a kdy si ho dát
Shak Rasam si můžeš dávat jak chceš často – jednou denně, ale klidně i víckrát!
Ayurveda doporučuje denní rutinu jménem Dincharya, která zahrnuje brzké probuzení (před 6:00), snídani kolem 8-9:00, oběd v případě hladu kolem 12-13:00 a brzkou večeři kolem 17:00.
Ať už jsi hladová Pitta, nebo řešíš metabolickou poruchu, je možné, že dostaneš hlad nebo silné chutě i mimo tato jídla. Přesně na ty chvíle se hodí Shak Rasam:
- jako svačina mezi jídly
- ráno po probuzení
- večer jako druhá večeře (určitě ne později než kolem 19:00)
Pokud cítíš potřebu odlehčit, vyčistit trávení, zbavit se těžkosti či zahleněnosti… zkrátka, pokud chceš detox, ale netroufáš si na celodenní půst jen o vodě, můžeš Shak Rasam použít jako celodenní stravu místo hlavních jídel i svačin, a dát si tak snazší formu půstu.
Na co si dát pozor
Přemíra hořké chuti může kvůli vysoušení vyvolat zvýšení Vaty.
Takže pokud si dáváš Shak Rasam pravidelně, poslouchej svoje tělo: jakmile pocítíš známky suchosti, raději s konzumací přestaň. Tělo hlásí zvýšenou Vatu, v kterémžto stavu nechceš dělat žádný detox.
A teď už ten recept
Pro Shak Rasam, vyber si z každé kategorie vždy 1 věc, všechny je dohromady rozmixuj a bumbej:
- Brihatshak (velká zelenina)
Jakákoli listová zelenina, čerstvý špenát, salát, kadeřávek, růžičková kapusta, okurka, …
- Laghushak (malá zelenina)
Řapíkatý celer, listy koriandru, petržele, fenyklu, máty, bazalky, oregáno, klidně i kari listy
- Aushad Dravya (léčivá bylinka či koření)
Kurkuma (pro metabolické poruchy, játra), zázvor (pro podporu Agni), skořice (pro lepší trávení cukrů, takže pro diabetiky), prášek Triphala (na zácpu), …
- Beejam (oříšky, semínka) – max 1 lžíci
Dýňová semínka, melounová, chia, lněná, slunečnicová, mandle, kešu, vlašáky, … Vždy je lepší namočit přes noc, usnadňuje to jejich trávení!
- Lavanam (sůl)
Himalájská sůl nebo Ajwain – stačí špetka, pomáhá to snížit Vatu (plynatost) ze vší té čerstvé zeleniny 🙂
- Jambiram (citrus)
Citronová šťáva – pomůže vstřebávat některé minerály z listové zeleniny
- Phalam (méně sladké ovoce)
Tady pozor. NE banán nebo mango, NE datle, fíky apod.
Místo toho tam hoď něco méně sladkého (cílíme na nízký glykemický index) – půl jabka nebo kiwi, granátové jabko, červenou řepu, kousek papáji nebo nějaké bobule
Takový Shak Rasam bude možná chutnat jinak než slaďoučký dezert z Fruitisima, ale zaručeně ti pomůže ulevit slinivce, játrům a ledvinám… a zbavit se přebytečné Amy z těla!
Takže na zdraví!
i.