Podzimní pohlazení aneb to nejlepší pyré na světě

Až se příště budeš cítit vyčerpaně nebo ve stresu (tzv. „vyvátěně“… viz Vata), zapomeň na kafe a čokoládu a dej si radši tohle.

Proč?

Čokoláda je stimulant, stejně jako alkohol, kafe nebo čaj. Stimulant ti dodá energii jen iluzorně. Donutí totiž tvoje tělo využít víc svoje baterky, a jet tak na chvíli ještě o něco rychleji.

Když jsi ve „vyvátěném“ stavu, tohle je to poslední, co potřebuješ. Tvoje baterky se totiž tenčí a tvůj organismus volá po odpočinku a opětovném nabití, ne po rychlejším vybíjení.

Cítíš se „vyvátěně“?

Stává se to na podzim. A taky zjara. A taky kdykoli přetěžuješ svoje tělo nebo mysl.

Znáš to jako únavu a stres.

Je to zvýšená Vata, přetažení, opotřebení. Krycí jméno „vyvátění“. Projevuje se to nedostatkem energie, suchostí, bolestí zad, křupáním kloubů nebo třeba zácpou. Vede to k opotřebení tkání a degenerativním onemocněním.

Co na to pomůže?

Na vysušenost, únavu a celkovou vyvátěnost pomůže jídlo a aktivita opačných vlastností. Tedy olejnatost, péče, skutečná výživa a odpočinek, doplnění baterek.

Až ochutnáš tohle zázračné pyré, pochopíš to i bez vysvětlení. Je výživné, ale ne těžké. Je úchvatně máslové a olejnaté. Je to pohlazení skryté do jídla.

Příroda nám na podzim dala dýně. A ví proč.

Rychlý recept na to nejlepší podzimní pyré

Ingredience

  • brambory
  • batáty
  • hokkaido dýně
  • sůl, kmín, čerstvý rozmarýn
  • citron
  • lněný olej
  • kokosové mléko / smetana

Postup

  1. Hoď do trouby péct dýni (cca na 200 stupňů, dozlatova)
  2. Mezitím uvař v jednom hrnci brambory a bataty se solí a kmínem (do měkka)
  3. Slej vodu, smíchej brambory, bataty a upečenou dýni v jednom hrnci a rozňahněj je na kaši s kousky (stačí vařečkou, jde to snadno) – doporučuju nechat opečené kousky dýně nerozňahňané 🧡
  4. Dochuť lehce solí, citronem a libovolnými bylinkami (my dali čerstvý rozmarýn)
  5. Přilej kokosovou smetanu a lněný olej

Přeju dobrou chuť a méně Vaty! 🙂

i.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *