Slinty slinty.
Teď jsme ho dojedli a já tak nějak tuším, že zítra ho upečeme znovu.
Tohle prostě musíš ochutnat.

Nejlepší apple pie na světě!
- Lehký.
- Lahodný.
- Zdravý.
- Vegan.
- Snadno bez lepku.
- Stopro bez klasického cukru.
Proč je tak lehký? Proč po něm není těžko, ani když se neudržíš a dáš si tři kousky?
Protože pohanka.
Pohanka je takový malý bezlepkový zázrak. Podle Ayurvedy jde o velmi výživnou potravinu, která je ale zároveň lehká na strávení a taky pomáhá očišťovat tělo od Amy (nestrávených toxinů). Je totiž, co se ayurvedských vlastností týče, hřejivá, suchá a lehká.
Pohanka proto zvyšuje Pittu a Vatu a snižuje Kaphu.
Klasické obiloviny (jako pšenice nebo rýže) bývají chladivější a těžší na trávení. Zvyšují Kaphu a mají převážně sladkou chuť. Pohanka má sladkou i svíravou.
V tomhle zázračném koláči k pohance přidáváme ještě víc sladké výživy (kvalitní olej, sladidlo a vločky) a koření, které napomáhá Agni a zejména trávení cukrů. To znamená víc lahodnosti pro tvůj mlsný jazýček a méně zátěže pro slinivku 👍
Spojení jablek a koření jako skořice není žádná náhoda. Podle Ayurvedy bývají jablíčka taky těžší na trávení, a proto je doporučuje papat konkrétně se skořicí, případně i dalším hřejivým kořením jako kardamom, anýz apod.
Co na to?
Na tuhle zdravou lahodu budeš potřebovat následující záležitosti:
- forma na pie anebo kulatý dort
- mixér na namixování pohanky a vloček
Pokud nemáš mixér, použij místo vloček a pohanky co nejkvalitnější pohankovou mouku (2 1/2 hrn, 240g).
Na krustu:
- 1 1/2 hrn (120g) vloček – obyčejných / bezlepkových (my použili směs oves-žito-pšenice z Lidlu)
- 1 hrn světlé pohanky (nebo kvalitní pohankové mouky – ale bacha, aby nebyla z tmavé pohanky, to pak má moc výraznou pachuť)
- 2/3 hrn (90g) kokoleje
- 1/2 hrn (100g) kokocukru (množství uprav dle libosti)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sody
- špetka soli
- studená voda dle potřeby (cca 100ml)
- na potření těsta kousek rostlinného mléka (není nutné)
Na jablečnou náplň:
- cca 1kg jablíček (my použili 6 větších Gala)
- 1 lžička skořice
- možno i další hřejivé koření (po špetce kardamomu, muškátového oříšku, zázvoru apod. – my dali jen skořici, páč zvýšená Pitta 🙂 )
- 1,5 lžičky agaru na zahuštění (případně kousek mouky / pudinku / škrobu)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kokocukru (nebo dle libosti, my dali i méně, páč sladký Gala 🙂 )
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180ºC a vymaž si formu kokolejem. Pokud je božsky nepřilnavá, není třeba (těsto je tučnější a nelepí se na formu.
- Rozmixuj pohanku a vločky na mouku a přimíchej vše ostatní krom vody. Tzn přidej do mouky sodu, skořici, sůl, kokolej a spatlej to rukama do „drobenky“.
- Pomalu přidávej vodu a hnětením vytvoř pevnější kouli. Konzistence by měla držet pohromadě, nerozpadat se. Nechceš ani moc suchou, ani moc lepivou.
- 1/3 těsta dej stranou a zbytek dej do formy. Rukama těsto rozprostři a zatlač po celém dně a pár centimetrů do výšky na stranách kolem dokola. Všude chceš mít cca stejnou tloušťku těsta.
- Oloupaná jabka bez jádřinců nakrájej na plátky a smíchej s ostatními ingrediencemi. Ve větší míse k nim přihoď skořici a další koření, cukr, agar, citronovou šťávu. Všechno řádně promíchej, ať se jablíčka obalí.
- Jablečnou směs dej do krusty. Trochu to tam zmáčkni, ať se to líp vejde.
- Připrav vrchní část těsta. Odloženou 1/3 těsta rozválej a pokud je potřeba, pomoz si troškou mouky navíc. Můžeš A) rozválený kruh těsta na koláč jen položit a propíchnout do něj pár děr, aby mohla unikat pára, anebo B) nakrájet rozválené těsto na proužky a uplést dekorativní vršek viz foto.
- Potři vršek koláče trochou rostlinného mléka nebo vody. Koláč se obejde i bez tohoto kroku.
- Respektuj svou troubu.
- Peč 30 minut bez přiklopení. Pak to přikryj alobalem a utěrkou přitlač, aby šťáva vylezla nahoru. Nech to přikryté alobalem a peč dalších 50-60 minut.
- Zkontroluj, zda je těsto nazlátlé a křupavé a šťávy ztuhlé. Pokud ne, sundej alobal a nech to v troubě ještě cca 10 minut bez přiklopení.
- Nech to vychladnout. A pak děj se vůle koláčová.

