Pozor na tyhle závislácké cuketo-karobové brownies!

Jsou hořko-sladké… intenzivní… mazlavé… lehoučké… DOKONALÉ! Bez klasického cukru, rostlinné, snadno bezlepkové… ale…

Dej si bacha.

Může se ti velmi snadno stát, že sníš celý pekáč najednou. A že si je pak druhý den upečeš znova. A znova je sníš. Vím, o čem mluvím. Upřímně ti řeknu, že stojí za to je ochutnat. Ale nezaručuju ti, že pak dokážeš přestat.

Takže zvaž rizika a benefity a rozhodni se dle sebe 🙂

Ingredience

Kromě následujících potravin budeš potřebovat struhadlo, mixér, mísu a možno hmoždíř.

  • chia „vejce“ (1 lžíce chia semínek + 2-3 lžíce teplé vody)
  • 1-2 cukety (dle velikosti) – nebo 1 cuketa a 2 jablíčka 😉
  • 1 hrn slunečnicových semínek
  • 1 hrn koko cukru (nebo méně / více dle preferencí)
  • 3/4 hrn karobového prášku
  • 1 hrn ovesných vloček (bezlepkových, chceš-li bezlepkový dezert)
  • 3 lžíce kokoleje
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kávových zrníček / 1/4 hrn libovolně uvařené kávy
  • 1 lžička vanilkové esence (není nutné)
  • 1 lžička skořice (není nutné)
  • 2-3 lžíce nalámaných kakaových bobů (není nutné)

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Do menšího pekáče dej pečící papír, nebo použij keramickou formu jako já a obejdi se bez papíru.
  2. Připrav si chia „vejce“. Do mističky nasyp 1 lžíci chia semínek a zalij to pár lžícemi teplé vody. Nech odstát.
  3. Nastrouhej velkou cuketu (nebo dvě malé) na čistý kapesník / utěrku a pořádně z toho vyždímej všechnu vodu. Hoď to do mísy. (Varianta B je připravit takto jednu malou cuketu a pak k tomu nastrouhat 1-2 oloupaná jablíčka – to když doma dojde cuketa, nebo to chcete mít sladší)
  4. V mixéru si rozmixuj hrnek vloček na jemno. Hoď to zpět do hrnku a dej na chvíli stranou.
  5. Rozmixuj hrnek slunečnicových semínek. Lze použít i koupené semínkové máslo, ale doporučuju spíš vyrobit čerstvé. Čím víc na jemno a do „másla“ to rozmixuješ, tím líp, ale úplně stačí je jenom namlít, pokud tvůj mixér víc nezvládne.
  6. Připrav si kousek kafe, anebo v hmoždíři namel pár kávových bobů. Já preferuju ty boby, protože pak sem tam v brownies křupají a to je fajn.
  7. Přidej do mísy vše krom vloček a pořádně promíchej. Přidej rozmixovaná slunečnicová semínka, kokolej, chia „vejce“, karob, kokocukr, sodu, kafe či namleté kávové boby. Fajnšmekři, hoďte tam i vanilkovou esenci, skořici, kousky kakaových bobů anebo cokoli dalšího vás napadne 🙂
  8. Na závěr přidávej namleté vločky. Těsto bude hustší a hustší. Pořádně to promíchej.
  9. Kydni to do pekáče či formy a dej to péct cca na 30min. Zkontroluj pak špejlí prostředek brownies – i když to bude hotové, špejle nebude úplně suchá, ale taky nebude úplně pomatlaná. Okraje brownies budou krásně křupavé a možná jemně popraskané.
  10. Vyndej a nech vychladnout. Doporučuju ochutnat první várku těsně než to úplně vychladne, tedy ještě za jemně hřejivého stavu. Ale opatrně, ať zbyde něco i na ty, kdo to chtějí ochutnat vychladnuté.

Těžko říct, jestli mě budeš chtít uctívat nebo proklínat, až to ochutnáš 🙂 ale stoprocentně ti mohu slíbit silný zážitek.

Dobrou chuť!

A drž se!

ivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *