Guna (vlastnost)

Ayurveda je hra Gun.
Když porozumíme Gunám, všechno na světě může fungovat jako lék.

Guny jsou vlastnosti. Kvality dané látky, osoby, aktivity, daného jídla, onemocnění atd.

Když pochopíme vlastnosti svého těla a zároveň vlastnosti potravin, aktivit, počasí nebo bylinek, můžeme se snadno udržovat v rovnováze tím, že si do života přidáme ty Guny, které nám chybí, nebo ubereme ty, kterých máme moc.

20 základních vlastností

Charaka popsal přes 40 Gun. My si tu řekneme 20 nejdůležitějších, z nichž vypíchneme ty úplně nejdůležitější 🙂

Všimni si, že druhých 10 je jen opakem prvních 10 – což lehce pomáhá při šprtání, ale hlavně při výběru potravin apod. (máme-li v sobě přebytek jedné Guny, snížíme ji tím, že nasadíme Gunu opačnou):

  • Guru (těžkost)
  • Manda (tupost)
  • Sheeta (chladivost)
  • Snigdha (olejnatost)
  • Salakshan (hladkost)
  • Sandra (pevnost)
  • Mridu (měkkost)
  • Sthira (stabilita)
  • Sukshma (jemnost)
  • Vishad (čirost)
  • Laghu (lehkost)
  • Tikshna (ostrost)
  • Ushna (horkost)
  • Ruksha (suchost)
  • Khar (drsnost)
  • Drava (tekutost)
  • Kathin (tvrdost)
  • Chala (pohyblivost)
  • Sthul (hrubost – velké molekuly)
  • Picchila (hlenovitost)

Zvýrazněné Guny nás zajímají nejvíc, protože je využijeme v praxi. Třeba když si vybíráme jídlo na základě vlastností šesti chutí dle Ayurvedy.

Guny lidského těla

Pro zdraví a dlouhověkost je potřeba pochopit Guny lidského těla:

Sheetam Snigdham Agneyam.

Lidské tělo je chladné, olejnaté a snadno hořící.

Prý jako ghí. Ghí lampa je metaforou pro lidské tělo. Ghí si udržuje svou teplotu, nezahřívá se, ale zároveň snadno hoří a je olejnaté. Stejně tak lidské tělo by mělo být:

  • chladné – potřebuje udržovat svou stálou teplotu a ne víc!
  • olejnaté – vše uvnitř musí být promaštěné, lubrikované, kluzké
  • snadno hořící – potřebuje udržet dobrý metabolismus a spalování, aby mělo dobrou energii a výživu a zbavovalo se dobře odpadu

Co s Gunami v praxi?

Když cítíš přebytek jedné Guny ve svém těle či mysli, vyhni se takové Guně v potravě a aktivitách a naopak začni vyhledávat Gunu opačnou.

Když si Guny propojíš s elementy, poznáš, že elementy mají tyto vlastnosti:

  1. Akasa: chladivost, lehkost, jemnost, čirost, měkkost
  2. Vayu: chladivost, lehkost, jemnost, čirost, drsnost, suchost, pohyblivost
  3. Agni: horkost, ostrost, jemnost, suchost
  4. Jala: těžkost, stabilita, tupost, tekutost, olejnatost, chladivost, hlenovitost, měkkost
  5. Prithvi: těžkost, stabilita, pevnost, hrubost, drsnost, tvrdost

To nám pomůže pochopit vliv vlastností na naše Doshy. Každá Dosha je přece kombinací některých z elementů.

Proto je Vata (Akasa + Vayu) lehká, pohyblivá, čirá, suchá atd. Proto je Pitta (Agni + trocha Jala) horká, ostrá, ale taky trochu olejnatá. Proto je Kapha (Prithvi + Jala) těžká, stabilní, olejnatá, chladivá.

Takové vlastnosti najdeme nejen ve své konstituci (Prakriti), v naší momentální nerovnováze (Vikriti), ale taky v jídle – každá ze šesti chutí má svoje vlastnosti a díky tomu i vliv na naše Doshy.

Tak například:

Máš v sobě moc suchosti? Zařaď něco olejnatého.
Máš v sobě moc těžkosti? Zařaď něco lehkého.
Máš v sobě moc chladu? Zařaď něco hřejivého.

A tak.