Šest chutí dle Ayurvedy

Ayurveda rozlišuje šest základních chutí. Každá je kombinací určitých elementů, z čehož vycházejí její vlastnosti (tzv. Guny – účinky na naše tělo).

Některé potraviny obsahují jen jednu chuť (např. sůl je pouze slaná), nebo častěji kombinaci více chutí (např. jogurt je kombinace sladké a kyselé chuti).

Když potravinu sníme, chutě zapůsobí na náš Agni (trávení, metabolismus) i na naše Doshy (funkce v těle):

Madhura

Elementy: Jala + Prithvi
Vyvolává: chlad, olejnatost, těžkost
Vliv na Doshy: ↓ V, ↓ P, ↑ K

Sladká chuť = co dodává výživu a potěšení

Objemově většina výživného jídla, co sníme.

Patří sem všechny hlavní stavební prvky – makro-živiny (sacharidy, tuky a proteiny). Obiloviny a ovoce, luštěniny, ale taky „sladká“ zelenina (brambory, batáty, dýně, mrkev, cuketa…), maso a mléčné výrobky, ořechy, semínka, oleje atd.

Amla

Elementy: Jala + Agni
Vyvolává: teplo, olejnatost, lehkost
Vliv na Doshy: ↓ V, P, ↑ K

Kyselá chuť = co vyvolává kyselost a produkci trávicích šťáv

Spadá sem vše, co „je vodnaté a vyvolává oheň“ – tedy octy, citrusy, kyselé ovoce (jabko, ananas, granátové jabko, bobule), rajčata, ananas, nakládané potraviny… zkrátka všechny kyselé a taky fermentované potraviny (např. jogurt, sýry, tofu, tempeh, kvásek)

Lavana

Elementy: Prithvi + Jala + Agni
Vyvolává: teplo, olejnatost, těžkost
Vliv na Doshy: ↓ V, P, ↑ K

Slaná chuť = co vyvolává produkci slin a stimuluje trávení, je alkalické a snižuje překyselení

Sem patří všechny soli a slaná ochucovadla (sojové omáčky, miso pasty) a taky mořské pokrmy a řasy.

Tikta

Elementy: Vayu + Akasa
Vyvolává: chlad, suchost, lehkost
Vliv na Doshy: V, ↓ P, K

Hořká chuť = co detoxifikuje, vysušuje a otvírá kanály

Tady je objemově většina odlehčujících chutí.

Spadá sem „zelená“ zelenina, různé zelené bylinky (z českých např. kopřiva, z ayurvedských Gudduchi), a některé koření (kurkuma, kmín, pískavice). Patří sem hlavně nekyselá, nesladká zelenina, např. listová zelenina, saláty, špenát, řapík, ale taky třeba česnek. V podstatě všechno, co si představíte pod pojmem detox, takže i zelený ječmen, spirulina apod.

Katu

Elementy: Vayu + Agni
Vyvolává: teplo, suchost, lehkost
Vliv na Doshy: V, P, K

Ostrá chuť = co stimuluje metabolismus, ale v přemíře irituje

Veškeré ostré a palčivé koření.

Zázvor, různé druhy pepře, česnek, skořice (ta je kombo ostrá, hořká, krapet sladká), kardamom, anýz, badyán, hořčičné semínko, hřebíček, kmín, čili, ale taky různá ostrá zelenina jako ředkvičky.

Kashaya

Elementy: Vayu + Prithvi
Vyvolává: chlad, suchost, těžkost
Vliv na Doshy: V, ↓ P, K

Svíravá chuť = co vysušuje, snižuje sekreci a zavírá kanály

Svíravá chuť zvyšuje vátu, takže ji najdeš ve většině nafukujících potravin. Spadá sem opět zelená listová zelenina, saláty a další vysušující potraviny jako mungo fazole, brokolice, květák, lilek, houby, jabko, zelený banán, granátové jablko, některá koření a bylinky (např. koriandr, fenykl, kurkuma).

(Zajímavý fakt: „a“ na konci se nečte jako „a“, ale spíš jako neznělé „ə„. Takže „Madhur, Aml, Lavan, Tikt, Katu, Kashay. Heh.)