- Elementy: Prithvi + Jala
- Funkce: síla, struktura, růst a oprava tkání
- Hlavní sídlo: žaludek
- Další sídla: hrudník, klouby, hrdlo, hlava, morek, tuková tkáň, všechny tekutiny v těle…
Když se někde něco staví, buduje, opravuje a chrání, má v tom prsty Kapha.
Kapha se v těle stará o strukturu, stabilitu, sílu a výživu. To je všechno celkem dost zásadní pro naši každodenní existenci. Nachází se vlastně ve všem tekutém, sliznatém, hlenovitém v našem těle.
Z toho vyplývají její vlastnosti. Kapha sama je olejnatá, chladná, těžká, hladká, slizoučká, tupá, stabilní. Když to s těmito vlastnostmi přeženeme, přemůže nás těžkost, lenost, tupost, začneme ukládat a přivodíme si různá akumulační onemocnění (od otoků a stagnující lymfy až po nádory).
Kapha bývá zvýšená v dětském věku – logicky, je tam potřeba (výživa, růst a tak vůbec). A za přirozeně zdravého stavu to neva, páč dítě to vyběhá. Problém nastává, když to dítě nevyběhá, ale prosedí u filmů, počítačových her nebo instagramu. To se to pak dobře ukládá, prakticky samo.
Co se týče tělesných funkcí, stará se Kapha např. o toto:
- rozčvachtání a nasákávání jídla v žaludku
- ochrana žaludeční stěny proti kyselinám
- mazlavě tekutá ochrana mozku, míchy a nervů
- tatáž ochrana v dýchacím systému
- mazání kloubů
- sliny
Co když se Kapha zvýší
Příliš mnoho Kaphy vede k nadbytku, ukládání, akumulaci.
Začíná to pocity těžkosti, malátnosti, pomalosti, tuposti, lenosti, nechutenství a takové té bezdůvodné únavy (i po dobrém spaní a hlavně po těžkém jídle). Se zvýšenou Kaphou bude náročné vstávat a taky cokoli dělat.
Když to tak půjde dál, přidá se zahleněnost, deprese, těžké a pomalé trávení, chrchlavost, přemíra slin nebo slzení a samozřejmě přibírání hmotnosti.
Neléčená Kapha nakonec způsobí víc a víc ukládání, další zpomalení metabolismu a ve výsledku povede k vážným akumulačním onemocněním, které jsou jednou z primárních příčin úmrtí v západní civilizaci – vysoký krevní tlak, ucpané cévy, tedy následně infarkt, mrtvice, nu a samozřejmě taky nádory apod.
Co vyprovokuje Kaphu?
- přílišná konzumace těžkých Prithvi a Jala jídel (viz 5 elementů)
- přílišná konzumace výživných chutí (viz 6 chutí)
- konzumace toxinů a nezdravých jídel
- nedostatek pohybu
- sedavý či lehavý životní styl
- POZOR! Pozdní vstávání a sladké snídaně!
- přejídání
- jídlo pozdě večer a v noci
- chladné klima, jaro
Co harmonizuje Kaphu?
- DETOX (očistné techniky – hlavně Kunjal, půsty…)
- odlehčující jídla (ostrá, hořká, svíravá chuť)
- pohybová aktivita, cvičení, denní chůze
- vysušující pudrové masáže
- zahřívací Pranayam a aktivní styly jógy
- BRZKÉ VSTÁVÁNÍ!
- studené sprchy po ránu
- žádné spaní přes den
- horké, suché klima
- práce na motivaci a vůli – úkoly, výzvy…
Bez Kaphy by to taky nešlo. Nic by nám nechutnalo, žaludek by byl samý vřed, bolely by klouby a mozek by se nám vysušil. To přece nikdo nechce.
Aby ale Kapha v těle byla zdravá, je potřeba ji využít tím správným způsobem – nepřejídat se, dodržovat zdravý denní i roční rytmus a denně se hýbat!