- Elementy: Agni + Jala
- Funkce: metabolismus a přeměna
- Hlavní sídlo: tenké střevo
- Další sídla: játra, krev, kůže, oči…
Kdykoli se někde něco mění, jakkoli transformuje, vaří a tráví, má v tom prsty Pitta.
Pitta je horká, ostrá, lehce olejnatá, lehká, aktivní – představ si takovou tu ohnivou energii, drive, vášeň, ale i vztek a grrrr pocity. Když se tyto vlastnosti z jakéhokoli důvodu v našem těle příliš zvýší, povede to k překyselení a zánětlivým onemocněním všude možně.
Pitta se přirozeně zvyšuje během puberty a pak produktivního věku. Býváme akční, chceme něčeho dosáhnout, hrr tohle a hrr tamto. Když to neukočírujeme, sem tam se objeví vředy. A taky ty pupínky a tak.
POZOR na toto: Aby nám fungovalo trávení a tedy i výživa tkání (což celkem potřebujeme, chceme-li být zdraví a žít dlouho), potřebujeme mít Pittu v rovnováze.
Když se budeme příliš hnát za výkonem, příliš moc sportovat a posilovat, nebo se vztekat, vystavovat se přílišnému horku, překyselíme si tělo apod., náš metabolismus se zpomalí. Vyšší Pitta tedy NEZNAMENÁ lepší metabolismus, naopak.
Funkce Pitty v těle sahají na trávení, ale i dál:
- trávení na všech úrovních (trávicí oheň Agni)
- zrak
- tvorba červených krvinek
- teplota, lesk a barva kůže
- intelekt, zpracovávání informací
- radostné pocity, vášeň, nadšení, chuť do života
Co když se Pitta v těle zvýší?
Příliš mnoho Pitty vede k zánětu.
Začíná to nárůstem kyselosti v trávení nebo rudnutím tkání a pocity horkosti a pálení. Neléčená Pitta povede k překyselení organismu a zánětlivým onemocněním. Představ si zmíněné akné, rudé vyrážky, vředy, pálení žáhy. Za tím vším je zvýšená Pitta.
Zajímavost: Pitta nerovnováha nastane buď proto, že někde v těle něco chybí (Vata nerovnováha – slabá tkáň se irituje), anebo přebývá (Kapha nerovnováha – tělo se snaží spálit něco, co tam nemá co dělat). Záněty v těle tedy nevznikají samy od sebe, ale až jako následek nedostatku či přebytku.
Co vyprovokuje Pittu?
- přemíra Agni jídel (viz 5 elementů)
- přemíra pálivých, slaných a kyselých chutí (viz 6 chutí)
- konzumace cukru, ovoce a sladkého v kombinaci s dalšími potravinami (způsobuje fermentaci)
- horko, horké nápoje
- vztek, konflikty, agrese
- pocity frustrace a podrážděnosti
- přílišná aktivita a stres
- přílišné cvičení a posilování
- příliš stimulující jóga a přemíra zahřívacích Pranayam
- hon za výkonem, perfekcionismus
Co harmonizuje Pittu?
- chladivá, vodnatá jídla
- hořká, sladká a svíravá chuť (např. zelené šťávy, ale taky rozinky a datle)
- pobyt u vody, měsíční světlo
- jemná jóga, uklidňující Pranayam
- láska, klid, relax
Co z toho vyplývá? Když se nebudeme vztekat a překyselovat, ale dobře se postaráme o svou Pittu, bude nám to dobře trávit, nedostaneme vředy, záněty ani ekzémy a pokvete nám inteligence i nadšení do života 🙂